Kategoriat
Uncategorized

Yrittäjä ja vakuutukset

Vakuutukset eivät ole kenties hohdokkain asia yritystä perustaessa tai yrittäjäksi lähtiessä, mutta takaavat suuren turvan silloin, kun kaikki ei mene ihan kuin Strömssössä. Yrittäjän tulee hankkia tietyt pakolliset vakuutukset, ja vapaaehtoisten vakuutustenkin liutaa kannattaa harkita riippuen omasta yritysmuodosta ja siihen liittyvistä riskeistä: kosmetologin työnkuvaan tuskin kuuluvat samanlaiset riskit kuin rakennusurakoitsijan arkeen.

Jokaisella yrittäjällä tulee olla yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus, ja toimialasta riippuen YEL voi toisinaan ottaa hieman erilaisen muodon (esim. maatalousyrittäjien kuuluu ottaa oman alansa eläkevakuutus MYEL, samaten apurahansaajien). Terveyden- ja sairaanhoitoalan yrittäjien tulee pitää huoli, että potilasvakuutus on kunnossa, ja sen sijaan alat, joilla toimintaan liittyy oleellinen riski ympäristövahingosta, tarvitsevat ympäristövahinkovakuutuksen. Ja jos toimii liikennealalla, liikennevakuutus saattaa muodostua yhdeksi pakollisista vakuutuksista liikennekäyttöisille ajoneuvoille. Ja tietenkin siinä vaiheessa, kun yrittäjä työllistää muita, tulee myös työntekijöille hankkia lakisääteiset vakuutukset.

Miten sitten YEL-vakuutus toimii?

Käytännössä YEL-vakuutus takaa yrittäjän työeläketurvan, josta yrittäjä on itse vastuussa. Lisäksi YEL-vakuutuksen avulla yrittäjä pystyy saamaan työkyvyn heikentyessä kuntoutusta, työttömyysturvaa pahimman eli työttömyyden varalle, sekä osa-aikaeläkkeelle siirtymisen mahdollisuuden. Vakuutus vaikuttaa myös sekä sairaus- että vanhempainpäivärahan määrään, eli YEL-vakuutus ei ole pelkästään eläkepäivien iloksi hankittava vakuutus. Vakuutus on pakollinen, jos yrittäjä toimii henkilöyrityksessä tai omistaa osakeyhtiössä yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsenen kanssa yli 50 prosenttia yrityksen osakkeista, tai niiden tuottamasta äänimäärästä. Yritystoiminnan tulee myös olla yhtäjaksoista vähintään neljän kuukauden ajan, ja lisäksi vuositulojen tulee olla noin 8000 euron paikkeilla, jotta vakuutus on pakollinen.

Yrittäjä voi myös ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia turvatakseen itsensä ja toimeentulonsa

Näistä esimerkiksi yrittäjän tapaturmavakuutus, yrityksen omaisuusvakuutus, yrityksen keskeytysvakuutus, yrityksen vastuuvakuutus sekä yrityksen oikeusturvavakuutus ovat yleisiä vakuutuksia, joita kannattaa harkita.

Osa, kuten esimerkiksi vastuuvakuutus ja omaisuusvakuutus ovat tarkoitettu aloille, joissa yrittäjäksi lähteminen tarkoittaa suurempaa investointia kuin pelkkänä freelance-tietotyöläisenä toimiminen. Oma vakuutustarve kannattaakin huomioida liikesuunnitelmaa luodessa sekä yrityksen arkea suunnitellessa, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Siihen tilanteeseen ei tahdo joutua kukaan, jossa jälkiviisaana on hyvä miettiä, mitä vakuutuksia olisi pitänyt ottaa jo liemen ollessa läikkynyt lattialle.